OLVG ontwikkelt succesvolle vervolgopleiding Verpleegkundige Moeder en Pasgeborene

OLVG, locatie Oost ontwikkelde de afgelopen jaren als eerste ziekenhuis in Nederland een specialistische vervolgopleiding tot Verpleegkundige Moeder en Pasgeborene (VMP). De succesvolle vervolgopleiding sluit zo goed aan op de behoeften van andere ziekenhuizen, dat de VUmc Amstel Academie de opleiding sinds januari 2017 aanbiedt aan meerdere ziekenhuizen. 

De VMP-verpleegkundige wordt ingezet voor de laag- tot en met midden-complexe zorg. Hij of zij verzorgt de moeder voor, tijdens en na de bevalling. Na de bevalling neemt de verpleegkundige, naast de zorg voor de moeder, ook de zorg voor de (zieke) pasgeborene op zich. Op deze manier worden moeder en pasgeborene zo lang mogelijk samen verpleegd door één zorgprofessional. Voor de hoog-complexe zorg wordt een beroep gedaan op de gespecialiseerde verpleegkundigen neonatologie of obstetrie. Als bijvoorbeeld tijdens een bevalling een kunstverlossing nodig is en een gynaecoloog komt erbij, dan draagt de VMP-verpleegkundige de zorg over aan de gespecialiseerde verpleegkundige obstetrie.

Zorgconcept
De nieuwe functie was nodig voor het Anna Paviljoen, het moeder- en kindcentrum van OLVG, locatie Oost waar volgens het zorgconcept Family Integrated Care gewerkt wordt. Daarbij verblijven moeder en pasgeborene samen in individuele suites, ook als beiden hoog-complexe zorg nodig hebben. Steeds meer ziekenhuizen gaan moeder en pasgeborene samen verplegen en niet meer scheiden, zodat zij optimaal kunnen hechten en ouders kunnen participeren in de zorg voor hun pasgeborene. Daarom hebben de verpleegkundigen kennis nodig over zowel de zorg voor de zwangere en haar ongeboren kind, de barende, de kraamvrouw als over de (zieke) pasgeborene.

Praktijk in OLVG
De specialistische vervolgopleiding tot Verpleegkundige Moeder en Pasgeborene bestaat uit een leerwerk-traject van gemiddeld acht maanden praktijkstage en 12 dagen theorielessen. De studenten hebben eerst een verpleegkundige basisopleiding gevolgd voordat zij zich kunnen specialiseren tot VMP-verpleegkundige. In de praktijk kan de VMP-verpleegkundige vervolgens onderzoeken of hij/zij voorkeur heeft voor de rol van VMP of zich toch wil specialiseren in een van beide vakgebieden neonatologie of obstetrie. OLVG, locatie Oost heeft inmiddels 11 VMP- verpleegkundigen opgeleid en begin 2017 zijn 9 studenten begonnen met lessen bij de Amstel Academie. Het leer-werktraject wordt gedaan in het Anna Paviljoen. OLVG, locatie West heeft dit jaar een verpleegkundige ingestuurd voor de VMP-opleiding en deze volgt de praktijkstage in OLVG, locatie West.