Leren en werken

Klinisch perfusionist

De opleiding tot Klinisch Perfusionist is een centraal georganiseerde, driejarige post-HBO-opleiding en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. De aan de opleiding verbonden kosten komen voor rekening van OLVG.

Start en duur van de opleiding

In totaal duurt de opleiding tot Klinisch Perfusionist ongeveer 3,5 jaar.

Praktijk en theorie

Als klinisch perfusionist werk je op de medische unit Cardiothoracale chirurgie van OLVG. Deze unit houdt zich bezig met de hart- en longchirurgie en heeft tevens een erkende opleiding tot Cardio-thoracaal Chirurg. Per jaar worden ruim 850 hartchirurgische en 100 longchirurgische ingrepen gedaan. Als klinisch perfusionist reguleer je de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van patiënten, met name tijdens hartoperaties. Maar soms ook tijdens hart- en longtransplantaties. Dit doe je met behulp van een hart-longmachine. Als klinisch perfusionist voer je voortdurend metingen en controles uit van bloedwaarden en bloeddrukken en corrigeer je deze als dat nodig is.

Het theoretische deel van deze opleiding volg je in Leiden, voor het praktische deel ben je werkzaam bij OLVG. Het theoretisch gedeelte van de opleiding bevat onder andere de onderwerpen: anatomie, fysiologie, pathologie, thoraxchirurgie, anesthesiologie, cardiologie en biochemie. Zowel in theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek moet omgaan, hoe je met collega’s samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden.

Toelatingseisen

Een afgeronde HBO-opleiding in de fysische, biologische of chemische richting of een hiermee vergelijkbaar opleidingsniveau. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je stressbestendig bent, flexibiliteit kunt tonen en zeer nauwgezet kunt werken.

Opleidingskosten/salaris

De kosten van deze opleiding worden vergoed door OLVG. Afhankelijk van leeftijd, ervaring en opleiding bieden wij een salaris conform de cao ziekenhuizen.

Meer weten en solliciteren

Abonneer je op de OLVG vacaturemail, dan word je geïnformeerd zodra de werving is gestart. Meer weten? Neem dan contact op met de heer Lex Tepaske, klinisch perfusionist, e-mail l.Tepaske@olvg.nl, telefoon (020) 599 21 92. Of met de heer Frits te Meerman, afdelingsleider Perfusie, e-mail F.teMeerman@olvg.nl, telefoon (020) 599 21 92.

Terug