Leren en werken

Opleiding tot operatieassistent

Ben je op zoek naar een opleiding, waarin je techniek en zorg kunt combineren? Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer! Samen met de rest van het operatieteam zorg je ervoor dat een operatie zo goed mogelijk verloopt.

Je verricht medisch ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de operateur. Je weet wat de behandelingen inhouden en welke complicaties kunnen optreden. Je zet de benodigdheden klaar en zorgt tijdens de operatie dat de instrumenten op het juiste moment aan de operateur worden aangegeven. Daarnaast begeleid je de patiënt; je geeft uitleg en stelt hem/haar gerust.

Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, nauwkeurig werkt en je goed kunt concentreren. Daarbij is uithoudingsvermogen essentieel. Sommige operaties duren namelijk lang en al die tijd is het belangrijk om alert te blijven. Ook is stressbestendigheid essentieel. Een situatie kan opeens omslaan en dan moet je je hoofd erbij kunnen houden.
Nadat je de opleiding hebt afgerond werk je bij de verschillende specialismen op beide locaties van OLVG.

Kom ook leren en werken bij OLVG, hét Stadsziekenhuis van Amsterdam! Een modern OK Complex op twee locaties waar alle belangrijke specialismen zijn vertegenwoordigd en waar innovatie en de nieuwste technieken samen komen in een hecht, gezellig en gemotiveerd OK-team.

 

Opleidingsprogramma

Start en duur van de opleiding

De opleiding start bij voldoende deelname in de regio 2x per jaar, in september en maart, en duurt 3 jaar. Gedurende de opleiding geldt in principe een fulltime dienstverband.

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de operatiekamers op beide locaties van OLVG. Daarnaast loop je stage op een aantal andere afdelingen in OLVG.
In het praktijkgedeelte van je opleiding leer je de volgende taken uit te voeren bij alle voorkomende specialismen:
• Instrumenteren: je geeft de operateur op het juiste moment op de juiste manier de benodigde instrumenten aan;
• Omlopen: je ontvangt de patiënten op de OK en maakt alle benodigdheden voor de operatie open, sluit alle apparatuur aan en houdt nauwlettend alles in de gaten wat er rondom de operatie gebeurt. Je probeert snel te handelen om alle ontwikkelingen voor te zijn. Alles moet nauwkeurig worden geregistreerd;
• Assisteren: je presenteert weefsels, neemt klemmen af en opereert als het ware mee.
Tijdens al deze handelingen bewaak je voortdurend de steriliteit.

Theorie

Het theoriegedeelte wordt verzorgd door het opleidingsinstituut Amstel Academie. Onderwerpen die tijdens de theorie aan bod komen zijn onder andere:
• Operatieve zorg en technieken
• Anatomie/fysiologie
• Ziekteleer
• Chirurgie

Zowel in de theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek om moet gaan, hoe je met collega's samenwerkt en hoe je kwalitatief goede zorg kunt leveren en een traject kunt opzetten om de zorg nog verder te verbeteren.

Na de beroepsvoorbereidende periode staat de beroepssituatie van de operatieassistent centraal. In de praktijk betekent dit dat je op basis van kennis, vaardigheden en houding doelmatig leert handelen. Daarnaast moet je gemaakte keuzes en beslissingen in het werk kunnen verantwoorden.

De opleiding tot operatieassistent wordt vanaf 2022 op nieuwe wijze vormgegeven. De opleiding wordt opgebouwd uit Entrustable Professional Activitities (EPA’s). Een EPA beschrijft een specifieke beroepssituatie. Voor elke specifieke beroepssituatie zal je moeten laten zien dat je de bijhorende kennis, vaardigheden en gedrag beheerst. Je werkt in de praktijk aan één of meerdere EPA’s en door EPA’s af te ronden breid je gedurende de opleiding je zelfstandigheid uit. Om inzichtelijk te maken op welk niveau je een specifieke EPA beheerst houd je een e-portfolio bij.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot operatieassistent moet je minimaal in het bezit zijn van het diploma havo met profiel N/G of N/T. Hierbij geldt een sterke voorkeur voor het vak natuurkunde.


Heb je een andere vooropleiding, bijvoorbeeld havo met profiel E/M of een vmbo-TL met een 3 of 4 jarige mbo-4? Haal dan in ieder geval de deelcertificaten havo natuurkunde en biologie of scheikunde.

Voor anderstaligen geldt dat je minimaal de staatsexamens NT2 in je bezit moet hebben.
Verder ben je minimaal 18 jaar en wordt er van je verwacht dat je zorgvuldig en nauwgezet kunt samenwerken in een operatieteam. Deze nauwgezetheid heb je ook nodig om instructies van de operateur exact op te volgen. Je doet je best om de hoogste kwaliteit van zorg te geven aan een operatiepatiënt.

Uithoudingsvermogen is een andere eigenschap die onontbeerlijk is als je voor dit beroep kiest: een operatie kan uren duren en al die tijd moet je geconcentreerd kunnen blijven en nauwkeurig kunnen werken. In stresssituaties of als er plotseling wat anders moet gebeuren houd je het hoofd koel en handel je direct op de juiste manier. Je raakt niet snel in paniek.
Kortom, belangrijke competenties om dit beroep op hoog niveau uit te kunnen voeren zijn: discipline, flexibiliteit, samenwerken, collegialiteit, sensitiviteit, servicegerichtheid en stressbestendigheid.

Als onderdeel van de sollicitatieprocedure wordt een e-assessment afgenomen en ter afsluiting van de procedure een leer-ontwikkelassessment.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding duurt 3 jaar. Verpleegkundigen die voldoen aan de juiste vooropleiding, kunnen in de beroepsvoorbereidende periode (BVP) vrijstellingen krijgen voor bepaalde lessen en stages. Dit is wel afhankelijk van de verpleegkundige vooropleiding, de opgebouwde werkervaring en het slagen voor de entreetoets. Gedurende de opleiding werk je in principe in een fulltime dienstverband van 36 uur.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende boeken. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden worden voldaan. Tijdens de eerste vier maanden, de beroepsvoorbereidende periode (BVP), krijg je een leerovereenkomst waaraan zakgeld verbonden is. De hoogte hiervan is leeftijdsafhankelijk. Na afronding van de BVP, krijg je een leerarbeidsovereenkomst en een leerlingensalaris.

Diploma

Na afronding van de opleiding ontvang je een CZO-diploma operatieassistent met NLQF6-waardering (bachelor niveau). 

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met:

OLVG, locatie Oost

Simone van 't Wout - de Jong, praktijkopleider
Ilona Braaksma-Moleman, praktijkopleider
praktijkopleidingoperatieassistenten@olvg.nl 

OLVG, Locatie West

Annemarie Prins, praktijkopleider

a.prins@olvg.nl  

 

Solliciteren?

Op de hoogte blijven van de start van de werving voor beide locaties, abonneer je op de OLVG vacaturemail. Of bekijk direct of de werving voor deze opleiding bezig is op www.werkenbijolvg.nl/vacatures. Vanwege de grote belangstelling kunnen wij alleen degenen die het meest aansluiten bij de gewenste vooropleiding en competenties uitnodigen voor een gesprek. Een meeloopdag is uitsluitend mogelijk tijdens de sollicitatieprocedure.

 Terug