Veel gestelde vragen voor opleiding tot operatieassistent

Hoe zit dat met die beide locaties?

OLVG heeft twee hoofdlocaties, locatie Oost en locatie West. Om nog betere patiëntenzorg te geven zijn specialismen verdeeld over beide locaties. Je wordt aangenomen voor de duur van de opleiding. Afhankelijk van de fase van je opleiding loop je stage op een van beide locaties. Na diplomering solliciteer je bij OLVG. Na indiensttreding werk je in principe op beide locaties.

 

Wanneer kan ik solliciteren?

Dat kan zodra de vacature wordt opengesteld. Abonneer je op de OLVG vacaturemail zodat je als eerste op de hoogte wordt gesteld.

 

Kan ik alvast een open sollicitatie sturen?

Er is geen mogelijkheid tot een open sollicitatie. Wij vragen je om gericht te solliciteren naar deze functie zodra de vacature open is gesteld.

 

Kan ik ook met een mbo-opleiding solliciteren?

Uitsluitend met een 3- of 4-jarige mbo-4 met daaraan voorafgaande vmbo-tl, aangevuld met het havo deelcertificaat natuurkunde en het havo deelcertificaat biologie of scheikunde.

 

Mijn vooropleiding is vergelijkbaar met havo N/G of N/T. Kan ik toch solliciteren?

Kijk op de site www.czo.nl voor het aanvragen van een ontheffing van de vooropleiding.

 

Ik heb een ontheffing van het CZO. Krijg ik hiermee een opleidingsplaats?

Het hebben van een ontheffing geeft niet automatisch toegang tot de opleiding. Je moet solliciteren naar een opleidingsplaats in de aangeven periode. Bij de eerste selectie wordt altijd naar het geheel aan gegevens en opleidingen van een kandidaat gekeken.

 

Ik heb havo afgerond, maar heb geen N/G of N/T profiel. Kan ik toch solliciteren?

Dat kan alleen als je ook het havo deelcertificaat natuurkunde en het havo deelcertificaat biologie of scheikunde hebt behaald.

 

Waarom is het profiel NG / NT noodzakelijk?

In de opleiding is exact kunnen denken belangrijk en de hoeveelheid apparatuur die je goed moet kunnen bedienen is groot. Het geeft goede aanwijzingen voor het aanleren van de vereiste vaardigheden en het voorspoedig kunnen doorlopen van de opleiding. De ontwikkelingen in het beroep leiden ertoe dat het hebben van een meer exacte achtergrond een absolute noodzaak wordt om in de toekomst het beroep uit te kunnen oefenen.

 

Kan ik alvast een dagje meelopen?

Dit is, gezien de grote belangstelling voor de opleiding, niet mogelijk.

 

Hoeveel uur in de week ga ik werken en naar school?

Tijdens het praktijkdeel van de opleiding heb je een leer-arbeidsovereenkomst met OLVG voor 36 uur per week. In een week waarin je alleen naar school gaat, zijn er maximaal 35 lesuren van 50 minuten. De studiebelasting is ongeveer 45 uur per week. Het vergt een goede organisatie van werk, studie en privé om te leren en werken tegelijk.  Er wordt veel van je gevraagd tijdens de opleiding.

 

Kan ik ook parttime aan de opleiding deelnemen?

Dit is bespreekbaar.

 

Waarom een uitgebreide motivatiebrief en cv?

We krijgen jaarlijks een flink aantal sollicitaties en hebben jaarlijks maar 6 tot 8 opleidingsplaatsen beschikbaar. Leg in je motivatiebrief goed uit waarom je voldoet aan de gestelde functie-eisen en waarom het beroep van operatieassistent bij jou past. Zo krijgen we een goed beeld van jou als kandidaat.

 

Kan ik tegelijkertijd ook voor de opleiding tot anesthesiemedewerker solliciteren?

Nee. Hoewel je in beide beroepen werkzaam bent op de operatiekamer, zijn het twee verschillende beroepen. Je moet op basis van onderzoek zelf eerst een keuze maken en dan gericht solliciteren.

 

Biedt OLVG de opleiding voor medewerker operatieve zorg aan?

Nee, OLVG leidt geen kandidaten op voor de opleiding medewerker operatieve zorg.

 

Moet ik mij aanmelden via Studielink?

Nee. Deze opleiding valt niet onder het ministerie van onderwijs. Je krijgt ook geen studiefinanciering. Je solliciteert als werknemer bij een ziekenhuis. Het ziekenhuis meldt je aan bij het regionale opleidingsinstituut.

 

Kan ik me aanmelden via een 21+ toets?

Nee.

 

Ik heb buitenlandse diploma’s? Hoe kan ik solliciteren voor een opleidingsplaats?

Als het diploma dat je in je bezit hebt gelijkgesteld is met een van de diploma’s genoemd in de vooropleidingseisen, kan je solliciteren. Je zult zelf moeten zorg dragen voor een diplomawaardering, waaruit blijkt dat jouw diploma voldoet aan de gestelde eisen. Als je wordt aangenomen voor de opleiding moet bij het inschrijven bij de CZO vrijstelling van de vooropleidingseis worden aangevraagd. Kijk op de website: www.czo.nl en zoek het tabblad diplomavergelijking.onder: 'Procedure ontheffing vooropleidingseis'.

 

Wat ga ik straks en tijdens de opleiding verdienen?

De cao ziekenhuizen is van toepassing. Tijdens de eerste vier maanden (BVP) wordt gewerkt met een zakgeld vergoeding. Na afronding van de BVP ontvang je gedurende de rest van de opleiding een leerlingen salaris. Na de BVP heb je ook recht op de reiskostenregeling.

 

Krijg ik ook een reiskostenvergoeding?

OLVG biedt een prima reiskostenregeling.

 

Waar kan ik online meer informatie over het beroep vinden?

Online zijn veel informatieve filmpjes te bekijken, zie hieronder enkele websites.

https://incisie.nl/werken-op-de-ok/https://incisie.nl/werken-op-de-ok/
https://www.youchooz.nl/beroepen/operatieassistent/wat-ga-je-doen
http://www.assistentensite.nl/operatieassistent
http://www.lvo.nl

www.amstelacademie.nl

 Terug