Medische vervolgopleiding Cardiologie
Als arts in opleiding tot cardioloog bij OLVG werk je in het Hartcentrum met het grootste patiëntenvolume van Amsterdam en omstreken. OLVG helpt jaarlijks duizenden patiënten van hun hartklachten af. Je werkt intensief samen met cardiologen en cardio-thoracaal chirurgen.
De vervolgopleiding Cardiologie heeft een maximale duur van zes jaar. Bij OLVG begin je het eerste jaar van je opleiding op de afdeling Cardiologie. Vervolgens zet je je opleiding gedurende anderhalf jaar voort bij de afdeling Interne Geneeskunde. Het onderdeel interne geneeskunde omvat algemene interne geneeskunde (waaronder diabeteszorg en vasculaire geneeskunde), stage intensive care (4-6maanden), stage longziekten (3-4 maanden) en stage nefrologie (3-4 maanden). Daarna focus je je weer volledig op de cardiologie in OLVG. Een deel van je cardiologieopleiding, meestal 1 jaar, volg je in een affiliatiekliniek. Het laatste jaar is een differentiatiejaar.
De opleiding cardiologie bestaat zelf ook uit stages: onder andere kliniekstage, imaging, elektrofysiologie, interventie cardiologie, cardiothoracale chirurgie en congenitale cardiologie.
Elke cardioloog doorloopt de eerste 5 jaar hetzelfde programma. In het laatste jaar van de opleiding vindt differentiatie plaats naar een van de zes aandachtsgebieden. Deze differentiatie moet gezien worden als een vorm van extra verdieping binnen een bepaalde richting, waarbij iedereen registreert als algemeen cardioloog.
Het Hartcentrum OLVG levert hoogstaande cardiologische zorg voor de eigen regio en ontvangt ook verwijzingen van ver daarbuiten. Minimaal invasieve zorg is het speerpunt: zoveel mogelijk gezondheidswinst behalen met de minste belasting voor de patiënt. Dat uit zich o.a. in het feit dat veel behandelingen in dagbehandeling gaan en dat er gefocust wordt op het vermijden van complicaties.
Als arts in opleiding tot cardioloog werk je samen met veel collega’s. Er zijn ongeveer 24 AIOS tegelijk in opleiding in verschillende fasen van de opleiding. Daarnaast werk je samen met ANIOS, verpleegkundigen, echo laboranten, pacemaker technici, cathkamer medewerkers. In het OLVG werken ongeveer 30 cardiologen in verschillende deelspecialismen. Daaronder vallen cardiologen met een tijdelijk dienstverband: fellows en chefs de Clinique.
Het Hartcentrum OLVG is een zeer dynamische werkomgeving, midden in de stad. De assistentengroep werkt intensief samen en is heel hecht zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Kenmerkend voor OLVG is een grote acute opvang en een zeer diverse patiëntenpopulatie.
Basisopleiding bij OLVG
Vooropleiding interne geneeskunde bij OLVG of elders
Vervolgopleiding cardiologie bij OLVG en een B jaar in een affiliatiekliniek, congenitale cardiologie in AmsterdamUMC
Aandachtsjaar bij OLVG
Dit is de grootste uitstroomgroep: breed opgeleide cardiologen die direct inzetbaar zijn in een cardiologische kliniek.
Behandeling van acute myocardinfarcten en chronische coronairlijden door middel van percutane interventies in de coronairen. Tevens het plaatsen van transaortale kleppen en rechtscatheterisaties.
Behandeling van ritmestoornissen met medicatie, device therapie (pacemakers en ICD’s) en ablaties waarbij ritmestoornissen verholpen worden door lokale bevriezing of verhitting van hartspierweefsel.
Zoals echocardiografie, MRI, CT scan, Nucleaire Geneeskunde. Het in beeld brengen van het gezonde en zieke hart met een breed pallet aan beeldvormende technieken, zodat de beste vervolgbehandeling gekozen kan worden.
Het behandelen van volwassenen met een aangeboren hartafwijking.
Specifieke specialisatie in de behandeling van hartproblemen bij de oudere patiënt waarbij medicatie andere effecten kan hebben dan bij jongere patiënten en behandelingen anders afwegen tegen de levensverwachting en –kwaliteit.
Specialisatie in de genetische basis van hart- en vaatafwijkingen vooral in het kader van het ontwikkelen van ritmestoornissen en hartfalen.
Gebruik van nieuwe digitale technieken in de diagnose en behandeling van hartproblemen.
Het behandelen van patiënten op de intensive care met specifieke aandacht voor de cardiale problemen
Bij OLVG is het ook mogelijk om een leergang te volgen voor AIOS die verdieping zoeken in medisch leiderschap.
Voor de opleiding tot cardioloog is er cyclisch een sollicitatieronde. De meest voorkomende route is dat een kandidaat reeds elders ervaring heeft opgedaan als anios of een wetenschappelijke promotie heeft afgerond. Bij gebleken geschiktheid kan men doorstromen naar een opleidingsplek. Voor kandidaten met minder ervaring is er ook de mogelijkheid om eerste een tijd als anios bij OLVG, locatie West te starten.
Bekijk meer informatie over onze opleiders dr. J.P.R. Herrman en dr. J.S.S.G. de Jong.
Neem voor meer informatie en vragen contact op met één van onze opleiders. Daarnaast kan Annemieke Woud, opleidingscoördinator Hartcentrum OLVG bereikbaar via e-mail a.woud@olvg.nl ook veel vragen beantwoorden. Ook als je belangstelling hebt voor een anios aanstelling vernemen we graag van je.