Opleiding tot GZ-psycholoog

Medische Vervolgopleiding tot GZ-psycholoog volwassenen

Als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog voor volwassenen bij OLVG bevind je je in een zeer interessante omgeving met een prettig opleidingsklimaat.

Vanuit het organisatieonderdeel Psychiatrie en Medische Psychologie bieden klinisch psychologen, een klinisch neuropsycholoog, gezondheidszorgpsychologen, een psychodiagnostisch werker, psychiaters, consultatief psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundigen multidisciplinaire zorg ten behoeve van patiënten met somatische en psychiatrische (co-)morbiditeit. Ook werken we nauw samen met overige medisch specialisten en zorgprofessionals. Onze zorg valt binnen de gespecialiseerde GGZ. Kwaliteit, collegialiteit en flexibiliteit zijn voor ons belangrijke waarden. Onze cultuur wordt gekenmerkt door open communicatie, korte lijnen en een sterk pragmatische stijl ten behoeve van de integratie van het biopsychosociale model in het ziekenhuis.

Vanuit het Ingeborg Douwes Centrum (IDC) bieden psychologen gespecialiseerde GGZ-zorg aan mensen met kanker, hun kinderen, naasten en nabestaanden. Wij zijn een expertisecentrum op het gebied van de psycho-oncologie met korte interne lijnen intern en een persoonlijke, collegiale omgeving.

NB: De psychologische patiëntenzorg aan kinderen en dus ook de opleiding tot GZ-psycholoog K&J is gepositioneerd binnen het organisatieonderdeel Kindergeneeskunde.

De opleiding tot GZ-psycholoog bij OLVG

Als GZ-psycholoog in opleiding verzorg je poliklinische intakes en maak je rapportages bij patiënten met somatische en psychische co-morbiditeit (o.a. diabetes, hiv, hartziekte, kanker).  Je neemt intakes af, soms aangevuld met psychodiagnostisch testonderzoek en voert consultatieve taken uit ten behoeve van de klinische afdelingen in het ziekenhuis. Daarnaast doe je kortdurende interventies, zowel in groepen als individueel, met name werkend vanuit een cognitief-gedragsmatig referentiekader. Tijdens je verdiepingsstage bij het IDC bekwaam je je in de ziekte-specifieke aspecten van psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten, met name werkend vanuit een systemisch kader.

Over het opleidingsteam

De vakgroep Medische psychologie vormt samen met de vakgroep psychiatrie een geïntegreerde Resultaat Verantwoordelijke Eenheid (RVE) binnen het OLVG. Er werken  5 klinisch psychologen, 1 klinisch neuropsycholoog, 5-10 GZ-psychologen enkele masterpsychologen 10 psychiaters, ongeveer 10-15 Arts-assistenten psychiatrie, ANIOS  en 5-10  huisartsen in opleiding en coassistenten, drie consultatief psychiatrisch verpleegkundigen, één verpleegkundig specialist psychiatrie en een groot team van verpleegkundigen  op beide Medisch Psychiatrische Units (MPU).  Met verschillende disciplines werk je samen in behandelplanbesprekingen op de polikliniek Psychiatrie en Medische Psychologie of draag je zorg voor de psychiatrische consultatieve dienst in de somatische kliniek. Je krijgt werkbegeleiding van onze specialisten op de locatie waar je werkt en met de praktijkopleider heb je maandelijks contact.

 

Opleidingsprogramma

Jaar 1

Basisopleiding bij OLVG (Psychiatrie en Medische Psychologie-PMP)

Jaar 2

Verdiepingsstage Ingeborg Douwes Centrum (IDC) en PMP

Toelatingseisen en Solliciteren

Voor de opleiding tot GZ-psycholoog  is er een jaarlijkse sollicitatieprocedure bij OLVG in samenwerking met Ingeborg Douwes Centrum (IDC). Vereisten zijn een afgeronde studie psychologie en een LOGO verklaring,  goede contactuele eigenschappen en een grote mate van flexibiliteit, creativiteit, aanpassingsvermogen en stressbestendigheid;  bereidheid om op verschillende locaties te werken (locatie Oost als West en IDC); zelfstandig als in teamverband kunnen werken; goed kunnen functioneren onder een tamelijk hoge werkdruk, zonder dat dit afbreuk doet aan je kwaliteit in het werk; kunnen omgaan met (behandel)situaties waarin onbehandelbare ziektes en de dood thema’s zijn; gewenst zijn een duidelijke affiniteit met een somatische werksetting; aantoonbare werkervaring met cognitieve gedragstherapie binnen een somatische werksetting.

Opleiders

Bekijk meer informatie over onze opleider dhr. J. Knobel.

Contact

Neem voor meer informatie en vragen contact op met de opleider via j.c.p.j.knobel@olvg.nl (opleider). 

Wellicht ook interessant

: waar ben jij op je plek?