Opleiding tot MDL-arts

Medische vervolgopleiding Maag-Darm-Leverziekten

Als maag-, darm- leverarts ben je specialist op het gebied van ziekten van het maagdarmkanaal, de lever, de galwegen en de alvleesklier.

Maag-, Darm-, en Leverziekten is een zeer dynamisch en afwisselend specialisme. Je leert een patiënt vanuit een ‘internistisch perspectief’ benaderen en hebt daarbij de mogelijkheid om endoscopisch te diagnosticeren en behandelen. Omdat je vaak letterlijk het ziektebeeld kunt zien, zie je snel het resultaat van je behandeling.

Op de polikliniek zie je met name patiënten met chronische of recidiverende aandoeningen zoals inflammatory bowel disease, leveraandoeningen, defecatieproblemen, reflux- en functionele darmklachten, maar ook - in toenemende mate - oncologische problematiek. Verder verricht je coloscopieën en gastroscopieën.

De diversiteit binnen het specialisme maakt dat je een breed scala aan theoretische en praktische vaardigheden moet bezitten. Je wordt opgeleid tot echte teamspeler in de bijna altijd multidisciplinaire samenwerking met Heelkunde, Interne geneeskunde, Radiologie, Pathologie en Oncologie. Daarbij ontwikkel je snel de nodige organisatie- en communicatievaardigheden.

Je gaat de MDL-opleiding doen in een van de grootste perifere ziekenhuizen van Nederland. OLVG heeft een groot aantal poliklinische contacten en klinische opnames. De patiëntenpopulatie is multicultureel.

De opleidingsgroep MDL deelt de landelijke visie op opleiden zoals verwoord in het opleidingsplan NOVUM. Als AIOS word je opgeleid tot bevlogen professional die het beoefenen van de state of art geneeskunde combineert met professionaliteit, life-long-learning en goed communiceren. De opleidingsgroep stimuleert je ontwikkeling en ondersteunt je in je opleidingsdoelen. Eigen initiatief en verantwoordelijkheid in je opleidingsproces is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Differentiatie stage

Bij OLVG wordt de MDL-basis aangeboden (eerste twee jaar ‘ common trunk’). Gevorderde AIOS kunnen later in hun curriculum in een stageverband kennismaken met ERCP/EUS (advanced endoscopy), de zg STZ-stage (alle activiteiten van een STZ-ziekenhuis- meestal AIOS in het laatste jaar), ‘grote poliepen verwijderen’.

Toelatingseisen en Solliciteren

Voor de opleiding tot MDL-arts is er een jaarlijkse sollicitatieprocedure in het Amsterdam UMC in samenwerking met OLVG en de andere clusterziekenhuizen. Promotie, anios-ervaring in een van de clusterziekenhuizen en andere ervaring strekken tot aanbeveling.

Differentianten met interesse in stage bij OLVG worden verzocht een mail te sturen naar de opleiders.

Opleiders

Bekijk meer informatie over onze opleiders Dr. L.C Baak en Dr. W.O.A. Rohof

Contact

Neem voor meer informatie en vragen contact op met één van onze opleiders l.c.baak@olvg.nl (opleider) of W.O.A.Rohof@olvg.nl (opleider).

Ook als je belangstelling hebt voor een ANIOS aanstelling vernemen we graag van je.

Wellicht ook interessant

: waar ben jij op je plek?