Als oncologieverpleegkundige lever je specialistische, verpleegkundige zorg aan oncologische patiënten. Tijdens de vervolgopleiding word je met het aanbieden van theoretische kennis en praktische handvatten voorbereid op het verlenen van oncologische zorg in alle fasen van het ziekteproces van oncologie patiënten.
De oncologieverpleegkundige werkt in de preventieve, curatieve, palliatieve, terminale en nazorgfase; begeleidt de patiënten in verschillende leeftijdscategorieën bij keuzes rondom het ziek zijn, behandelingen en levenseinde. Het zorgbereik waarbinnen hij of zij beweegt is hierdoor breed
De opleiding tot oncologieverpleegkundige is gericht op het verkrijgen van competenties in verschillende beroepssituaties. Het theoretisch deel van de opleiding wordt verzorgd door de VUmc Amstel Academie. De opleiding en de leerroute zijn modulair opgebouwd aan de hand van EPA’s (Entrustable Professional Activities); kenmerkende beroepsactiviteiten die een oncologische verpleegkundige uit mag voeren na het afronden van de module.
Kern EPA's
1. Zorgdragen voor de oncologische zorgvrager in de palliatieve fase
2. Zorgdragen voor de oncologische zorgvrager in de stervensfase
3. Zorgdragen voor de zorgvrager in de diagnostische fase
4. Zorgdragen voor de zorgvrager met een oncologische aandoening in de behandelfase
5. Zorgdragen voor de oncologische zorgvrager in de nazorg- en/of revalidatiefase
Specifieke EPA (niet verplicht voor het CZO-diploma oncologie)
6. Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager met een hooggespecialiseerde behandeling
Het praktijkgedeelte bestaat uit chirurgische en interne praktijkleerperiodes in OLVG en kunnen plaatsvinden op beide hoofdlocaties van OLVG in Amsterdam.
Locatie Oost
• Urologie
• Chirurgie; mammachirurgie en maag-, darm- en leverziekten
• Longgeneeskunde
Locatie West
• Interne geneeskunde; oncologie en hematologie
Het lopen van stages op andere afdelingen dan de basisafdeling wordt op maat aangeboden.
De opleiding start twee keer per jaar, in april en november, en duurt 13 maanden afhankelijk van het dienstverband.
Werken bij OLVG betekent werken in hét stadsziekenhuis van Amsterdam. Een werkomgeving waar jij je optimaal kunt ontwikkelen. Want jouw wensen en ideeën doen ertoe. Zo doen we dat bij OLVG. Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden worden voldaan. Het salaris is conform CAO ziekenhuizen.
De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CZO-diploma.
Je bent een BIG-geregistreerde gediplomeerde verpleegkundige A, MBO-V (niveau 4), of HBO-V (niveau 5 of 6) en werkzaam in een oncologische setting.
Op verschillende momenten in het jaar wordt de vacature voor de opleiding tot oncologie verpleegkundige open gesteld. Bekijk in het vacatureoverzicht of er momenteel geworven wordt. Is de werving niet geopend? Geef je dan op voor de OLVG vacaturemail. Dan ontvang je van ons een bericht zodra de werving start.
Wil je eerst de sfeer proeven op de afdeling? Dan kun je ook eerst een dagdeel meelopen.
Neem voor meer informatie over deze opleiding contact op met Florien Verhoeff, adviseur verpleegkundige en medisch ondersteunende opleidingen, via f.verhoeff@olvg.nl.
Opleidingscentrum VUmc Amstel Academie