Jezelf kunnen zijn op je werk

: wanneer voel jij je thuis?

Peter (kwaliteitsadviseur bij OLVG): Binnen OLVG kan ik heel open zijn dat ik een relatie heb met een man. Toch zijn er helaas nog collega’s die het moeilijk vinden om te zijn wie ze zijn op het werk. Zelfs in ons ziekenhuis dat thuis is in onze wereldstad Amsterdam en het grootste HIV behandelcentrum heeft van Nederland. Dit was voor mij in 2011 aanleiding om de stoute schoenen aan te trekken en dit met onze raad van bestuur te bespreken. Ik vond dat wij als ziekenhuis mee moesten varen met de Gay Pride. Dit als steun en statement voor onze collega’s én patiënten.

Voorop lopen

De handen gingen niet direct op elkaar. ‘Moeten we dat nu wel doen?’ was de eerste reactie. ‘Dit is in Amsterdam toch niet meer nodig?’ ‘Jawel! Zolang er mensen zijn die ervaren dat ze anders bejegend worden en zich niet veilig voelen om zichzelf te zijn, is dit nodig. Dit gevoel van veiligheid is heel persoonlijk, daar kan niemand anders over oordelen.’ Dat argument was raak, de boot kwam er. Sindsdien varen wij ieder jaar mee. Tot voor kort zelfs als enige ziekenhuis! Ons hele ziekenhuis steunt ons hierin en de raad van bestuur vaart zelf ook mee.

Bij OLVG kun je zijn wie je bent

De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is ontzettend belangrijk voor ons allemaal. Gelukkig hoeven wij daar in ons land en zeker in Amsterdam weinig zorgen over te maken. Toch ligt onbegrip en soms zelfs veroordeling op de loer. Binnen OLVG zie je dat gelukkig weinig terug; er heerst een cultuur van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Iedereen mag er zijn, waar je ook vandaan komt, ongeacht religie, afkomst, seksualiteit of geslacht. Je wordt uitgedaagd om te vertellen hoe je tegen zaken aankijkt. OLVG zet vanuit kernwaarden in op diversiteit. Wij zien het als een verrijking van ons ziekenhuis.

Kleur bekennen

Terug naar de Canal Parade. Ik merk dat er in de maatschappij veel discussie over is; is het een middel voor acceptatie of is het gewoon een leuk feest. Ik weet het niet, voor mij voelt meedoen als kleur bekennen. Dit creëert verbondenheid in onze organisatie, het onderstreept dat wij het belangrijk vinden dat iedereen zichzelf kan zijn en het is mooi dat al je collega’s je daar in steunen. Dat voorop lopen, doen wat goed voelt, dat is typisch OLVG en daar ben ik trots op.

Werken bij OLVG. Op eigen wijze.

Naar vacatures