Onze stad leren reanimeren

: hoe help jij Amsterdam verder?

Van idee naar evenement

Sanne (SpoedEisende Hulp verpleegkundige en reanimatiecoördinator bij OLVG): Op een zomernacht tijdens mijn vakantie borrelde er een idee bij me op. Ik geef veel reanimatietrainingen aan collega’s en dacht; dit is iets waar Amsterdammers ook echt wat aan hebben. Het bleek een uniek concept: een dergelijk evenement was nog niet eerder in Nederland georganiseerd. Ik stuurde een e-mail met het idee aan de raad van bestuur, waar meteen positief op werd gereageerd! Na het maken van een plan konden we beginnen.

Reanimatie op de kaart

Als reanimatiecoördinatoren zetten we reanimatieonderwijs steeds beter op de kaart. We leiden extra trainers op, organiseren symposia en geven multidisciplinaire trainingen. En in huis hebben we een fantastische, terugkerende reanimatiecompetitie. Maar ik wilde meer.

Restart a Heart Day in het Oosterpark

Elk jaar is er een internationale Restart a Heart Day op 16 oktober. Op deze dag zijn er in heel Europa initiatieven om reanimeren onder de aandacht te brengen. Ik wilde ook Amsterdammers meer bewust maken van het belang van reanimeren én ze de tools geven om aan de slag te gaan. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om op deze dag omwonenden, winkeliers en scholen uit te nodigen voor een reanimatie-event in het Oosterpark? Het idee was nu echt geboren.

Workshops

Voor de organisatie vormden we een commissie, waarin ook politie, brandweer en ambulancedienst plaatsnamen. We hebben maandenlang hard gewerkt om Restart a Heart Day op poten te zetten. En daar stonden we dan in het Oosterpark, op een regenachtige dag in oktober, met een enthousiaste crew. Deelnemers konden in één van de vier workshops van een half uur leren om borstcompressies te geven. Samen met politie, brandweer en ambulance lieten we tevens een demonstratie zien van een reanimatie buiten het ziekenhuis. Naast de workshops waren er ook informatietenten van de SpoedEeisende Hulp (SEH), Intensive Care (IC) en de Cardiac Care Unit (CCU) en kon je je spiermassa, vetpercentage en BMI laten meten. Voor de dorstige momenten tussendoor waren er fruitige smoothies en stond er een barista klaar met lekkere koffie.

Ervaringen

Opvallend was dat veel bezoekers iets hadden meegemaakt dat zij graag met de instructeurs wilden delen. Zo was er een man die een paar weken eerder zelf was gereanimeerd in het bijzijn van zijn vrouw. Zij hadden van heel dichtbij meegemaakt wat het verschil kan zijn tussen meteen beginnen met reanimeren en niet. Maar helemaal bijzonder waren de e-mails die ik na het evenement kreeg. Twee omwonenden van het Oosterpark hadden na deelname aan Restart a Heart Day zelf iemand succesvol gereanimeerd. Wow! Daar doe je het voor! dacht ik toen, toch wel een beetje trots.

Typisch OLVG

OLVG is er voor mij en heeft mij mooie professionele mogelijkheden gegeven. Naast mijn werk als SEH-verpleegkundige kreeg ik de kans om les te geven, als coördinator van reanimatietrainingen actief te zijn en nu zelfs jaarlijks de Restart a Heart Day te organiseren. Dat vind ik het mooie van OLVG, OLVG is er voor haar medewerkers én voor haar stad Amsterdam. Je krijgt echt de steun en de mogelijkheden je ideeën in de praktijk te brengen.

Werken bij OLVG. Op eigen wijze.

Naar vacatures